Dobrý počin. Bezpečnost se musí stát věcí nás všech

Česká zbrojovka Uherský Brod oznámila, že bude svým zaměstnancům sloužících v aktivních zálohách proplácet mzdu i za dobu, kdy budou na vojenském cvičení. Jejich příspěvek k bezpečnosti České republiky už tak nebude znamenat snížený příjem. „Takto podle mě vypadá správná společenská odpovědnost,“ komentuje krok soukromého zaměstnavatele Milan Foukal, číslo pět na kandidátce ODS s podporou Soukromníků ve Zlínském kraji.
„Jádrem obrany naší země je armáda, vnitřní bezpečnost je pak primárně otázkou integrovaného záchranného systému v čele s policisty, hasiči a zdravotníky. Nicméně péče o bezpečné a stabilní prostředí musí být věcí každého z nás, všech obyvatel země. Bez toho to prostě nepůjde,“ vysvětluje Milan Foukal s tím, že stát musí pro zapojení občanů do řešení bezpečnosti a obrany vytvořit správné podmínky.
Na prvním místě je zatraktivnění kariéry v ozbrojených složkách a vytvoření společné databáze zájemců o službu – každý, kdo chce sloužit zemi, musí dostat šanci. ODS chce dále zavést dobrovolná školení občanů pro krizové situace a poskytování první pomoci. „Musíme také striktně odmítnout omezování práv držitelů legálních zbraní,“ doplňuje Milan Foukal. Dalšími nutnými kroky jsou zvýšení výdajů na armádu ve výši 2 procent HDP nejpozději do šesti let a přijít s opatřeními, která ještě více zatraktivní službu v aktivních zálohách.