Investice nebudou, dluhy přesto vzrostou

V České republice jsme svědky zajímavého úkazu. Ekonomika šlape v rekordním tempu, spolu s tím rostou daňové výnosy a stát místo toho, aby investoval a splácel staré závazky, rozdává a vytváří dluhy nové. „Návrh rozpočtu na příští rok je hodně smutné čtení. Objem peněz na investice poklesl o zhruba 10 miliard, očekává se zvýšení příjmů, přesto se bude hospodařit s deficitem. Je to velmi nezodpovědné,“ komentuje aktuální stav Roman Hoza, dvojka na kandidátce ODS a Soukromníků ve Zlínském kraji.
O tom, že současné vládě smysluplné investice nejdou, svědčí třeba to, že za čtyři roky se podařilo postavit jen 50 kilometrů dálnic. „Myslím, že stavba dopravní infrastruktury je zvláště pro náš region jednou z nejvyšších priorit. Vidíme prostor pro snížení daní při současném zvýšení objemu investic právě do infrastruktury podporující další ekonomický rozvoj,“ připomíná Roman Hoza, který je zároveň starostou Hulína, města, které trápí třeba i pozastavená stavba dálnice D49.
Pokud by se podařilo prosadit zavedení 15procentní sazbu z hrubé mzdy, došlo by okamžitě k plošnému zvýšení výdělků všech. „Výpadek v příjmech by bohatě vykompenzovalo zrušení celé řady zbytečných, zejména tzv. „měkkých“ dotací a investičních pobídek, větší adresností sociálních dávek a redukcí byrokratické mašinerie,“ dodává Roman Hoza.